Az előző számban végigvettük az itthon legelterjedtebb terrárium fényforrások típusait (a higanygőz lámpákról majd később). A melegítő izzókról azért nem ejtünk egyelőre több szót fényforrásként, mivel az ezek által kibocsátott látható fény mennyisége elhanyagolható, pedig nappali megvilágításra még az éjszakai állatoknak is szüksége van. Inkább rátérünk az UVB világításokra. Ezek közül a legtöbben a kompaktokat használják, hiszen nem kell hozzájuk „semmi”, normál foglalatba betekerhetők, és máris biztosítottuk az állatunk UVB igényét. De valóban biztosítottuk?

Kialakult egy furcsa szokás a – hazai és külföldi - terraristák egy részénél, mégpedig az, hogy a minimumra törekednek. Azt nézik, hogy milyen körülmények között „van még el” az állat, vagyis nem az optimális, hanem az elégséges körülményeket teremtik meg kedvencüknek. És alakul egy másik réteg is, az igényes terraristáé. Aki inkább kevesebb állatot tart, de azokat a lehető legjobb körülmények között. Ennek egyik fontos eleme a terrárium világítása.

 

A terrarisztika lényege az (lenne), hogy a természetes környezethez leginkább hasonló terráriumot rendezzünk be kedvencünknek. Ehhez pedig hozzátartozik a megfelelő világítás is, amely nemcsak az állatnak lehet fontos az élettani szempontok miatt, hanem a terrárium növényeinek, és nekünk is. Hiszen nem mindegy, hogy egy sötét, esetleg félhomályos üvegdobozban próbáljuk megnézni, hogy éppen mit csinál az állatunk, vagy éppen egy szépen megvilágott, a lakás díszeként is funkcionáló nagybetűs TERRÁRIUMBAN.

Amíg készülnek a saját, magyar nyelvű videóink, addig próbálunk megosztani veletek majd néhány érdekességet.

Az alábbi videóban az ismert biológus, Dr. Mike Leahy mutatja be az Arcadia terrarisztikai fénycsöveit. Ha ezen túl információra van szükséged, akkor ITT megtalálod, vagy hívd ügyfélszolgálatunkat a +3630-812-0257-es telefonszámon!

A hüllők UVB fény igényének biztosítására az egyik legegyszerűbb megoldásnak tűnik a kompakt égők használata. Azonban ha nem megfelelően használjuk ezeket, gyakorlatilag felesleges pénzkidobás volt megvenni, arról nem is beszélve, hogy az állat egészsége látja kárát, ugyanis hiába használjuk, hiába cseréljük rendszeresen, nem jut érdemleges UVB fényhez az állat.

chameleon 540655 1920

fotó: Stockphoto